El timbal i el timbaler

5 de març de 2013

Segons el diccionari, ATABALAR és un verb que significa atuir o torbar els sentits per un soroll molt fort. Sens dubte l’etimologia d’aquesta paraula ens condueix al TABAL, un instrument de percussió força antic, que de tant i tant sonar a alguns els devia ATABALAR.

El tabal, o timbal, fet normalment de fusta i de pell, és sinònim de tambor, i el timbaler és el músic que el fa sonar. El timbaler doncs, és el millor amic del graller: amb aquests dos instruments n’hi ha prou per fer la música del Toc de Castells, acompanyar el Ball de Gegants o amenitzar tota mena de festes populars.

Al País Valencià, amb tabals i tabalets acompanyen les dolçaines a fer els tocs de Muixeranga, la Dansà i d’altres tonades tradicionals.

El més gros de la família és el timbal fondo, que amb el seu retruny greu i profund atorga solemnitat a la Cobla de Ministrers. També el trobem a la Colla de Diables, on tota la música és feta només amb instruments de percussió, per tal de recrear l’ambient més similar a les Calderes d’en Pere Botero.

Si ens estàs escoltant i tens el cuquet d’atabalar el veïnat, de fer  ballar les baquetes damunt la pell tensa del timbal, i revolucionar la festa amb el teu ritme trepidant, no ho dubtis, entra a AulaTradi.Cat i posa’t en contacte amb nosaltres. Tenim el millor professor de timbal tradicional a les comarques de Girona: l’Albert de Palamós.

Sentim ara un mestre de timbalers, un dels músics més importants del país en l’àmbit de les percussions tradicionals, en Pere Olivé, formant duet amb en Jordi Mestres a la gralla, un projecte molt ben dirigit per bé que el nom del grup i del CD sigui: Deriva Errant

Enllaç a l’audio del programa de ràdio

Anuncis
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: