El flabiol i el tamborí, dos instruments i un sol músic

El flabiol, amb embocadura de bisell, és de la família de les flautes tocades amb una sola mà.

El músic que toca el flabiol es el flabiolaire, que és una paraula composta de flabiol, i d’aire, i és que la llengua de vegades sembla que tingui música. Doncs el flabiolaire, amb l’altra mà, toca un tamborí o un bombo, i així d’aquesta manera, va marcant la força del ritme mentre xiula airós la melodia,  i el resultat és un autèntic prodigi:

una orquestra individual, d’un sol músic!

va desgranant notes per tota la plaça

i l’aire s’omple d’una màgia

capaç de fer ballar els gegants.

Tota sardana comença amb un toc de flabiol. És el toc d’atenció, el petit rossinyol infla el pit i crida: Soc aquí, soc aquí. No vol que ens en oblidem.

Perquè tenim tradició de grans flabiolaires a casa nostra: Vicenç Bou, Josep Verdaguer, que li deien Roviretes, en Quirze Perich, en Buscarons, David Miret, Carles Mas, Marcel Sabaté, Jordi León, Maties Mazarico, Pep-Toni Rubio, Cesc Sans, Joan Moliner, …  i ens aturem aquí perquè la llista es faria ineterminable.

Que el flabiol i tamborí és un instrument ben viu ens ho demostra el fet que alguns centres de primària l’incorporen amb el Projecte d’Introducció d’Instruments Tradicionals a l’Escola

A part de la seva presència en les formacions com la cobla, també el trobem en els grups de música Folk i tradicional, Cobles de tres quartans, o Xeremiers mallorquins. Fins i tot hi ha joves que han volgut situar el flabiol a l’escena del pop amb grups com “Tamborino So Obstinat”, un projecte de Folk electrònic, cançons acompanyades amb acordió diatònic, tamborino midi i bases pregravades.

Sentim veus d’ocells d’Els Francolins, en Josep Verdaguer ‘Roviretes’, interpretant el Xotis del Pare, i Tamborino So Obstinat.

Anuncis
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: