La gralla és un ocell…

Dimarts 5 de febrer 2013

La gralla és un ocell semblant al corb, però molt més petit; tot el plomatge és de color negre, excepte el cap i els costats que són grisos. El bec és curt. El mascle i la femella són idèntics. És un ocell sociable i sorollós. Llança crits aguts i acostuma a viure en petites colònies.

La gralla, també és un instrument de música:

El Toc de la gralla fa que pugin els Castells, i amb el Toc de Matinades, comença la festa. Avui la gralla és molt popular. Fa 30 anys quedaven mitja dotzena de grallers vells a les comarques de Tarragona. Ara en són més de 5000 arreu del país. Actualment, la gralla s’ensenya a les Aules de Música Tradicional, i fins i tot algunes escoles de música, ja no la consideren la ventafocs dels instruments musicals, i la incorporen a les seves aules.

La gralla no té al Principat, la presència als escenaris del rock, que ha assolit la seva cosina ‘La dolçaina’ al País Valencià, on el màxim exponent s’anomena Obrint Pas. Tanmateix, tres gralles desinhibides, acompanyades d’un timbal brincadeiro, s’han colat a la darrera final dels Premis Enderrock i s’han emportat el cobejat guardó S o n s de la Mediterrània.

Roger Andorrà i Roger Aulet (a les gralles) Pol Ducable (a la tarota) i Ferran Samper (al timbal) és a dir Els Laietans, es declaren com el PRIMER GRUP DE GRALLES 2.0 DEL MÓN, amb l’objectiu de renovar l’àmbit graller català i difondre’l molt més enllà de la música tradicional.

Tornem per acabar, a la gralla ocell: Les gralles es congreguen, sobretot a la tardor, formant grans esbarts, per passar la nit al bosc, o en els parcs, de les ciutats.

Escoltem, Els Laietans, interpretant, El Patumaire

 http://www.myspace.com/music/player?sid=88126962&ac=now

Anuncis
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: